Logo Goals and Glamour
Wat is er toch gebeurd met het legendarische Amsterdam Tournament?
© Pro Shots

juli 2017 • Winnaars

Wat is er toch gebeurd met het legendarische Amsterdam Tournament?

Vraag naar een toernooi waarin zowel Beckham, Rooney, Gerrard als Zlatan schitterde, en iedereen zegt steevast de Champions League. Maar je zou voorbij gaan aan het legendarische Amsterdam Tournament, waar deze sterren allemaal kwamen opdraven.

De pre-season cup, opgericht in 1975, had een behoorlijke status: onder andere FC Barcelona, Bayern München en Manchester United kwamen langs in onze hoofdstad. “Je hoort Mourinho zeggen: de Amsterdam Tournament, dat is een begrip”, kraaide Ajax-kenner David Endt in 2008 bij Ajax TV.

Ajax - FC Barcelona Amsterdam Tournament

© Pro Shots

De aansprekende clubs leidden tot stijf uitverkochte stadions, en die vele toeschouwers kregen lekker voetbal voorgeschoteld. Naast de voetbalsterren had dat te maken met de puntentelling. Teams kregen naast de driepunter voor een overwinning, ook een punt voor elk doelpunt. Daarmee werd aanvallend voetbal aangemoedigd.

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

Die opzet slaagde, want het Amsterdam Tournament stond garant voor memorabele momenten. Bijvoorbeeld de wedstrijd Liverpool – Galatasaray, waarin de Engelsen met negen man eindigden. Of de ontmoeting tussen Ajax en FC Barcelona in 2002, en het weerzien van Patrick Kluivert met zijn oude ploeg (Ajax won met 4-3).

Met zoveel sterren op één grasmat konden wereldgoals niet uitblijven. Bijvoorbeeld deze knal van Luis Suarez, tegen Arsenal:

Artikel verder na advertentie

1-0 Suarez - Amsterdam Tournament - Ajax - Arsenal

Hoewel het plezier er vaak vanaf spatte in de semi-vriendschappelijke potjes, kwamen sommige ploegen minder blij terug. Zo moesten Wayne Rooney en Paul Scholes competitiewedstrijden missen, omdat ze op het Amsterdam Tournament rood hadden gekregen. Coach Alex Ferguson was zo pissig, dat hij nooit meer wilde meedoen aan het toernooi.

Waarom het Amsterdam Tournament niet meer gespeeld wordt? Het antwoord is simpel: door de dalende internationale status van Ajax. De Amsterdammers moest zich in 2010 concentreren op de voorrondes van de Champions League, waardoor het toernooi werd afgelast.

Of er toekomst is voor een nieuw Amsterdam Tournament, valt te betwijfelen. Door de lucratieve oefentoernooien in verre oorden lopen weinig topclubs meer warm voor een Amsterdams cupje. Dat was al merkbaar in 2009: de deelnemende Engelse ploeg was toen niet United of Arsenal, maar… Sunderland.

Historie: 10x keer Amsterdam Tournament

Logo Goals and Glamour