Logo Goals and Glamour
Cruijff: ‘Het spel van Oranje kan zo niet langer’
Johan Cruijff © Pro Shots

juni 2014 • Voetbalnieuws Winnaars

Cruijff: ‘Het spel van Oranje kan zo niet langer’

Johan Cruijff heeft in zijn wekelijkse WK-column forse kritiek geuit op het Nederlands elftal. Ondanks dat Oranje zich plaatste voor de volgende ronde moet er volgens Cruijff veel veranderen: “Als je de twee wedstrijden van Oranje analyseert, dan kom je tot een tweeledige conclusie: plaatsing voor de achtste finales is een enorm succes, maar het voetbal is pover. Daarom ben ik heel benieuwd naar Nederland-Chili.”

Cruijff geeft ook zijn visie op het systeem: “Het gaat de godganse dag over cijfers. Over 5-3-2, 4-3-3 en zo. Belachelijk! Vanwege het moeten bereiken van de volgende ronde hebben we voor een keer de manier van voetballen door de vingers gezien, maar het is duidelijk dat dit geen navolging kan krijgen.”

Cruijff legt uit: “Het is ook nergens voor nodig. Je houdt voorin de buitenkanten bezet en je kiest voor een spits die diep staat of zich laat zakken, waardoor de buitenspelers dieper gaan staan. Wat ik er vooral mee wil zeggen, is dat je drie man voorin gewoon nodig hebt om qua positiespel uit de voeten te kunnen. Zoals je nu steeds begonnen bent, gaat dat niet lukken.”

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

Cruijff legt uit waarom in zijn ogen een bezetting van drie man voorin nodig is. “Omdat er in de opbouw geen middenvelders meer zijn. Er staan drie verdedigers in het centrum en daarvoor lopen twee middenvelders die als halve verdedigers voetballen. Dus word je gedwongen via de backs op te bouwen, maar die lopen na tien meter al tegen de backs van de tegenpartij aan en moeten meestal over de schouder kijken of de bal eraan komt. Daarom wordt iemand als Wesley Sneijder gedwongen om de bal te halen, waarna hij meteen ook weer bij moet sluiten. Dat verklaart ook dat hij de meeste kilometers aflegt. Zo speelt Sneijder buiten zijn kwaliteit en dat is zonde. De enige twee die doen wat ze moeten doen zijn Robin van Persie en Arjen Robben. En dat doen ze fantastisch.”

Logo Goals and Glamour