Logo Goals and Glamour
‘Nederlandse Olympisch kampioen gebruikte doping’
© Pro Shots

september 2017 • Sportnieuws

‘Nederlandse Olympisch kampioen gebruikte doping’

Leontien van Moorsel zou, onder meer rond de Olympische Spelen van 2000, epo hebben gebruikt. Dat stelt Peter Janssen, een bekende Nederlandse wielerarts, in een interview met de Volkskrant. De 75-jarige arts doet de onthulling omdat ‘het systeem op de schop moet’.

De Olympisch wielerkampioen en haar echtgenoot zouden Janssen hebben benaderd voor informatie over het middel. Daarna heeft Janssen haar naar eigen zeggen uitgelegd hoe ze het middel moest injecteren. “Ze kwamen buiten  het spreekuur. Ik denk dat ze misschien zes keer zijn geweest.”

“Er zat vaak een hele lange tijd tussen en op het laatst van die consulten werd dan gevraagd of het mogelijk was om een kuurtje epo te proberen”, onthult Janssen. Van Moorsel zou onder meer epo hebben gebruikt in de maanden voorafgaand aan de Olympische Spelen in 2000. Op dat toernooi veroverde ze drie Olympische medailles.

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

De samenwerking tussen de wielrenster en de arts liep volgens Janssen spaak als Van Moorsel zich niet, zoals afgesproken, in het ziekenhuis laat controleren. Janssen heeft uitgebreid aantekeningen bijgehouden van alle gebeurtenissen, zo stelt hij.

Van Moorsel is bij controles nooit positief bevonden. In een reactie laat ze weten dat ze wel bij Janssen onder behandeling was voor voedingsadviezen.

Artikel verder na advertentie

Logo Goals and Glamour