Logo Goals and Glamour
Goals and glamour kan alleen door de beste voetbalschoenen
© Pro Shots

november 2018 • Shownieuws

Goals and glamour kan alleen door de beste voetbalschoenen

Roem in het vooruitzicht. Volle stadions, een oorverdovend kabaal bij het betreden van het veld en het zwaaien van spandoeken met de naam van de grote spelers. Iedere speler heeft zijn eigen verhaal. En is die droom te bewerkstelligen zonder echt goede voetbalschoenen?

Ook ieder merk in de voetbalschoenenmarkt heeft zijn eigen verhaal. Adidas verscheen met de Argentina op het toneel. Het was 1954. Het decor was het WK en de finale werd beslist op deze schoen. Maar liefst driemaal scoorde Helmut Rahn in die finale voor zijn West-Duitsland. Adidas was eerst een merk. Het Duitse merk werd een naam en later een steevast begrip.

Dat begrip maakte later furore met de Copa Mundial en de World Cup. Twee modellen die in de jaren ’70 en ’80 leidend waren onder de voeten van ’s werelds beste voetballers. De lippen over de veters en het kangeroeleer als soepel schietvlak. De Duitse driestrepen waren onbetwist koploper onder de voetbalschoenen. De schoen werd lichter, sneller, effectiever, duurzamer en sterker.

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

Die andere grote naam, Nike, deed voor het eerst van zich horen in 1971. Het duurde tien jaar voor de echte doorbraak kwam. Onderwijl was de Verenigde Staten op het voetbalveld al veroverd. Europe volgde begin jaren ’80. Aston Villa won de Europa Cup 1 finale in 1984. De gehele selectie speelde op voetbalschoenen van Just do it.

Lang was de voetbalschoen een generiek product. Er was geen onderscheid tussen de modellen voor keepers, verdedigers, middenvelders of aanvallers. Alleen de noppenstructuur kende een onderscheid. Daarin veranderde veel aan het begin van deze eeuw. Bekijk de voetbalschoenen hier en laat je verbazen door ongekende ontwikkelingen.

Artikel verder na advertentie

De 21e eeuw staat voor de voetbalschoen gelijk aan de eeuw van de specificatie. Speciale schietvlakken, noppen om sneller op te draaien, verkapte veterconstructies voor de betere balcontrole, Dynamic Fit-constructies om de enkel optimaal te ondersteunen en de voet nog sneller te laten draaien. Waar de voet en de schoen als een de actie ondergaan. Adidas en Nike zijn ook hierin de koplopers.

Namen van modellen? Op dit moment bepalen de Nike Hypervenom, de Nike Mercurial, de Nike Tiempo, de Nike Phantom Vision en de velden als het om het Amerikaanse merk gaat. Adidas stelt daar met de Adidas X, de Adidas Predator en de Adidas Nemeziz en Adidas Copa haar eigen mooie modellen tegenover. De game is meer dan ooit on.

Zonder deze revolutionaire schoenen zijn de bepalende spelers niet in staat om het beste uit hun spel te halen. Nike en Adidas helpen de vedettes te komen tot goals and glamour. Het gaat verder: beide merken geven schoenen uit die gewijd zijn aan de allerbesten.

Daarvan is de Mercurial-uitgave van CR7 het beste bewijs. De superster van Juventus ligt al lang onder contract bij Nike en die samenwerking heeft een bekroning met een lijn, vernoemd naar zijn codenaam. CR7 als de schoen waarmee je driftig kunt passeren, snellers kunt passeren en onberekenbaar kunt schieten.

Logo Goals and Glamour