Logo Goals and Glamour
Ronaldo: ‘Ik was buiten bewustzijn’
Ronaldo werd niet goed in 1998 © Pro Shots

juni 2014 • Serious business

Ronaldo: ‘Ik was buiten bewustzijn’

De Braziliaanse Ronaldo is inmiddels alweer jaren gestopt met voetballen. Hij kende in zijn carrière vele hoogtepunten, maar ook meerdere dieptepunten. Een van die dieptepunten was de WK-finale in Frankrijk, die hij destijds bijna moest missen, blijkt nu, 16 jaar laten.

Ronaldo werd niet goed vlak voor de wedstrijd: “Ik was 3 of 4 minuten buiten bewustzijn”, aldus de spits. “Ik kreeg stuiptrekkingen, net na de lunch”, aldus Ronaldo tegen BBC. “Ik was een paar minuten bewusteloos. Niemand weet waarom. Het zou kunnen dat het de druk of de zenuwen waren. Ik weet het niet.”

Ronaldo ontbrak destijds op het wedstrijdformulier voor de finale, maar speelde uiteindelijk toch: “De dokters vertelden me dat ik stuiptrekkingen had gehad en dat ik niet zou spelen”, aldus Ronaldo. “Ik zei dat dat onmogelijk was. Dat ik wilde spelen. Dat ik ging spelen. We gingen naar het ziekenhuis, waar ik urenlang werd onderzocht. Er kwam niets uit en dus was ik in orde. Het leek of er niets was gebeurd.”

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

“Ik ging direct terug naar het stadion en daar bleek dat Edmundo op mijn plek stond. Dat begreep ik, maar ik heb bondscoach Mario Zagallo meteen gezegd: ‘Laat me alsjeblieft spelen. Het gaat goed met me’.”

Bondscoach Zagallo stelde Ronaldo toch op, maar hij speelde slecht, en Brazilië verloor de finale met 3-0 van Frankrijk: “Voor andere landen is het bereiken van de finale al goed, voor Brazilië niet. De nederlaag was een ramp.”

Artikel verder na advertentie

Logo Goals and Glamour