Logo Goals and Glamour
Nieuwe wet dramatisch voor Nederlands voetbal

mei 2014 • Serious business

Nieuwe wet dramatisch voor Nederlands voetbal

Het nieuwe ontslagrecht kan dramatische gevolgen hebben voor het Nederlandse voetbal. Clubs uit het buitenland hoeven geen grote transfersommen meer te betalen, wat Nederlandse clubs in grote problemen brengt, zo zeggen de voetbalbond KNVB, de federatie van voetbalclubs FBO en regeringspartij VVD. Zij willen allemaal dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een uitzondering in de wet opneemt.

Nu betalen clubs vaak miljoen euro’s voor Nederlandse spelers. Straks wordt dat anders; als een voetballer met een jaarsalaris van 200.000 euro een jaar voor zijn contractdatum vertrekt, kost hij nog maar 200.000 euro. “Dit is enorm nadelig voor onze internationale concurrentiepositie. Buitenlandse clubs, waar de regel niet geldt, kunnen voor veel minder geld onze voetballers weghalen”, zegt Hans van Kastel van voetbalbond KNVB.

“Toptalenten zullen hierdoor nog sneller vertrekken”, denkt FBO-directeur Serge Rossmeisl. “Nu investeren veel clubs in hun opleidingen, maar als voetballers voor een schijntje weggaan valt er voor clubs weinig te winnen. Zij zullen stoppen met het opleiden van talenten.”

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

Minister Asscher stelt dat het spelers en clubs vrijstaat om van tevoren een hoge transfersom in het contract op te nemen. Rossmeisl: “Waarom zouden ze dat doen, als ze veel goedkoper weg kunnen?”

Logo Goals and Glamour