Logo Goals and Glamour
‘Neerhalen doorgebroken speler geen rood meer’
Ajacied Veltman kreeg kort geleden tegen Barcelona nog wel rood © Pro Shots

december 2013 • Serious business

‘Neerhalen doorgebroken speler geen rood meer’

Het Uitvoerend Comité van de Europese Voetbalbond (UEFA) heeft zich tijdens een bijeenkomst in het Spaanse Bilbao uitgesproken voor de afschaffing van de zogenaamde ‘drievoudige straf’.

Dat wil zeggen dat als een verdediger of de doelman binnen de zestien een overtreding maakt op een doorgebroken speler niet meer driedubbel gestraft zal worden. Nu zijn een strafschop, een rode kaart en een automatische schorsing in in de meeste gevallen de straffen die een verdediger of keeper krijgt.

De UEFA is echter van mening dat dat een te zware straf is en vraagt om een geel in plaats van een rode kaart, waardoor de schorsing ook wegvalt. Een penalty, en dus een grote doelkans, is zwaar genoeg volgens de voetbalbond.

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

Gianni Infantino, de secretaris-generaal van de UEFA, geeft aan dat de vraag aan de International Football Association Board overgebracht zal worden, die zich over spelregels buigt. Normaal gesproken behandelt de IFAB het dossier op zijn jaarlijkse vergadering die op 28 februari begint.

Logo Goals and Glamour