Logo Goals and Glamour
De 3 redenen waarom Berlijn geen grote voetbalclub heeft
© Pro Shots

oktober 2019 • Serious business

De 3 redenen waarom Berlijn geen grote voetbalclub heeft

Berlijn is met vier miljoen inwoners veruit de grootste stad van Duitsland, maar voor een goede voetbalpot hoef je niet naar de hoofdstad af te reizen. De Berlijnse profclub Hertha BSC is geen enkele match voor teams als Bayern, Dortmund en Schalke. Duitsland is een imposante voetbalnatie. Hoe komt het dan dat voetbal in de hoofdstad niet om aan te gluren is? Er zijn drie redenen.

1. Dikke vette pech

Hertha was niet altijd een schrale middenmoter. De club werd tweemaal kampioen: in 1930 en 1931. Daarna braken er twee oorlogen uit en werd Berlijn platgebombardeerd. Voetbal had geen prioriteit. Maar ook na de oorlog bleef de politieke situatie wankel. De Berlijnse muur spleet de stad in tweeën en maakte het ingewikkeld om naar de stad af te reizen. Je kunt je voorstellen dat het in die chaos moeilijk was om topspelers naar de stad te lokken of een stabiele profclub op te bouwen.

Waarom heeft Berlijn geen grote voetbalclub?

© Pro Shots

2. Slecht imago

Daarnaast heeft de grootste club van Berlijn een belabberde reputatie. Hertha kent een lange geschiedenis van mismanagement, stond verschillende keren op de rand van de afgrond en degradeerde talloze malen. Van een imposante voetbalacademie is geen sprake – de gebroeders Boateng zijn de enige namen uit de jeugd die een belletje doen rinkelen. Door dat slechte imago is het enorme Olympiastadion van Hertha (in 2015 het decor van de Champions League-finale) altijd halfleeg. De voetbaltempel is enkel uitverkocht bij wedstrijden tegen Bayern en Dortmund. In Berlijn vind je dan ook meer fans van Duitse topclubs dan de plaatselijke ’trots’.

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

Champions League-finale in Berlijn 2015

© Pro Shots

3. Geen cent te makken

Kende Hertha dan geen momenten van glorie? Jawel, en dat is niet eens zo lang geleden. Entertainmentbedrijf UFA werd in 1995 geldschieter en met de extra miljoenen in kas bereikte Hertha in 1999 de Champions League. Het werd een succesvolle campagne, met overwinningen op AC Milan en Chelsea en een gelijkspel tegen FC Barcelona. Maar daarna kreeg de club het te hoog in zijn bol. Met het Champions League-geld werden dure Braziliaanse sterren-in-wording naar Berlijn gehaald. Het grote probleem was dat die Brazilianen geen sterren werden. Marcelinho (goed voor 65 goals) was een uitzondering op de regel. Zijn landgenoot Alex Alves scoorde de Bundesliga-goal van het jaar 2000 (zie onder), maar bleef verder niet in de herinnering. Ook mannen als Luisao, Rodnei en Andre Lima maakten het nooit waar.

Best Bundesliga Goals - Alves Scores from 50 Meters Out

Artikel verder na advertentie

Structureel succes bleef uit en de torenhoge schulden konden niet afbetaald worden. Een faillissement werd in 2009 ternauwernood afgewend en daarna begon een uittocht van sterspelers. Onder andere Marko Pantelic, met 45 doelpunten een goalgetter van de club, koos eieren voor zijn geld en trok naar Ajax.

Hoe het nu met Hertha BSC gaat? De club speelt nog steeds geen rol van betekenis in de bovenste regionen van de Bundesliga, maar is de laatste jaren een stabiele middenmoter. De kans lijkt klein dat Hertha ooit uitgroeit tot de Europese grootmachten die Bayern München en Borussia Dortmund zijn. Maar goed, het blijft voetbal…

Logo Goals and Glamour