Logo Goals and Glamour
‘De Kuip moet de diepte in’
De Kuip heeft het beste gras © cabrasfeliz.com

juni 2013 • Serious business

‘De Kuip moet de diepte in’

Vorige week besloten Burgemeester en wethouders van Rotterdam dat er een nieuwe Kuip moest komen. Daarmee lijkt de renovatie van de oude Kuip van de baan, maar Hennes de Ridder denkt het stadion van de Rotterdammers toch te kunnen behouden. De emeritus hoogleraar aan de TU Delft wil niet de hoogte, maar de diepte in bouwen. “Dat is het goedkoopste en het snelste alternatief. Bovendien blijft De Kuip behouden.”

De gemeente Rotterdam moet voor een groot deel garant staan voor de nieuwe thuisbasis van Feyenoord. Het bouwen van een nieuwe Kuip kost maar liefst 362 miljoen euro. Aan een ander plan, dat uitgaat van een extra ring op het bestaande stadion, hangt een prijskaartje van 117 miljoen euro. En het alternatief van De Ridder? “hooguit 30 miljoen”, vertelt de hoogleraar aan RTV Rijnmond. “En de unieke architectuur blijft hetzelfde. Het is en blijft natuurlijk een monument.”

“De basis is dan ook dat het stadion onaangetast moet blijven”, zegt De Ridder. “Het veld wordt vier meter verlaagd, waardoor de vlakke zittribunes wat steiler komen te staan. We moeten dus niet de hoogte, maar de diepte in. Het stadion wordt veel imposanter en hoger, bovendien is het voor de logistiek handig, want mensen gaan naar boven en naar beneden om een plekje op te zoeken.”

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

De hoogleraar vergelijkt zijn idee met een bouwput. “Eigenlijk wordt het een put, een soort bouwput. En een bouwput bouwen in Nederland, dat moet toch geen probleem zijn?”

Logo Goals and Glamour