Logo Goals and Glamour
Voorlopig geen aanpassingen aan gracht ArenA
Na een goal van Ajax tegen Barcelona is een supporter van de tribune gevallen. © Twitter

november 2013 • Serious business

Voorlopig geen aanpassingen aan gracht ArenA

In de ArenA is men niet van plan om binnen nu en heel korte tijd fikse aanpassingen te doen aan de gracht waarin gisteren een man viel. Hij werd met zwaar hoofdletsel afgevoerd na een val van ruim vier meter. De politie heeft een onderzoek gestart.

“Mocht er sprake zijn van een onveilige situatie en ondeugdelijk materieel, dan moet de Arena maatregelen nemen, zoals een hogere boarding, of halverwege de grachtwand een hek of net”, aldus de politie. “We doen onderzoek of de man gevallen is of mogelijk geduwd.”

Supporters willen van de grachten af. In 2003, tijdens Ajax-Feyenoord, viel ook een supporter in de gracht. Zijn verwondingen vielen mee. “Kan me het moment nog goed herinneren dat ‘kleine J’ vanaf vak 128 in die gracht viel, na die magistrale goal van Van der Vaart tegen de lakkies (kakkerlakken, Feyenoord). Gelukkig was die zo lam dat alles goed is afgelopen toen,” meldde een supporter gisteravond op een Ajaxsite.

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

ArenA-directeur Henk Markerink wil het onderzoek afwachten voordat er actie ondernomen wordt. “Pas dan kijken we of we maatregelen nemen. Het gebouw voldoet aan de eisen, maar je kunt altijd meer doen. Maar moet je op uitzonderingen maatregelen treffen?”

Markerink kent de val van 2003 niet. “Wel brak een concertbezoeker ooit een enkel, maar die sprong. Bij mijn weten is het ongeluk gisteren het eerste bij een voetbalwedstrijd. Heel triest, ook voor de mensen die het hebben gezien.”

Artikel verder na advertentie

Om aan de eisen voor het Europees kampioenschap in 2020 te voldoen opperde Markering eerder het idee om de grachten te vullen met stoeltjes. “Dat wordt nu niet versneld.” In de gracht voor de hoofdtribune staan al langer stoeltjes. Markerink legt uit: “Daar moeten meer stewards staan om te voorkomen dat mensen het veld op komen. Dat is een zaak van Ajax.”

Ajax-woordvoerder Miel Brinkhuis noemt de val verschrikkelijk en wil eveneens het onderzoek afwachten. “Misschien is de supporter geduwd? Dit is een zeer ernstig incident, maar het is te vroeg om te zeggen dat er iets moet veranderen.”

Logo Goals and Glamour