Logo Goals and Glamour

Doping was in het Nederlandse voetbal aan de orde van de dag tientallen jaren geleden. Dat concludeert Guido Derksen in zijn boek ‘Voetbalmysteries opgelost‘, dat vanaf deze week te koop is. Bij Oranje, Ajax, Feyenoord en FC Twente werd volop gebruikt tijdens de hoogtijdagen van het Nederlands voetbal in de vorige eeuw.

Derksen (43) sprak voor zijn boek met artsen, voetballers en begeleiders. Frits Kessel, die tussen 1968 en 1999 arts was bij de KNVB, is één van de ondervraagden. “In dit boek erkent Kessel voor het eerst dat hij van dopinggebruik wist, ook bij de WK eindronden van 1974 en 1978. Al ontkent hij zelf doping verstrekt te hebben”, zegt Derksen. Tijdens de WK’s van ’74 en ’78 was Oranje verliezend finalist.

“De praktijk was dat veel Nederlandse voetballers bijna wekelijks doping gebruikten. In de jaren ’50 werden bij DOS al pilletjes uitgedeeld. Bij Ajax, Feyenoord en FC Twente werd in de jaren ’70 volop gesnoept uit de amfetaminepot. In de jaren ’80 vielen meerdere Feyenoordspelers zonder aanwijsbare oorzaak flauw na een belangrijke wedstrijd tegen AZ”, aldus Derksen tegen de NOS.

Wil jij dit boek kopen? Klik hier

Vers

Quizzzz