?>
Logo Goals and Glamour

Hoewel de prijzenkast van ons Nederlands elftal enigszins tegenvalt, treden we keer op keer aan met getalenteerde teams en dikwijls prachtig spel. En daar horen mooie goals bij. Daarom presenteren wij tien oogstrelende Oranje-goals!

10. Marco van Basten (1988, Duitsland)


Misschien niet de mooiste goal in dit lijstje (daarom staat ‘ie ook op 10), maar wel zeer bevredigend: het was namelijk de treffer waarmee Oranje op het EK van ’88 aartsrivaal (West)Duitsland wist uit te schakelen in de halve finale!

9. Johan Cruijff (1974, Brazilië)


In een wedstrijd die vooral bekendstaat als één grote schoppartij, bezegelt Johan Cruijff bij een 1-0 voorsprong Oranjes’ overwinning op Brazilië in 1974. De legendarische nummer 14 zweeft door de lucht na een voorzet van Ruud Krol en weet de bal met zijn teen in doel te krijgen.

8. Frank de Boer (2000, Frankrijk)


Frank de Boer strooide regelmatig met prachtige crosspasses, maar stond ook bekend als vrije trappenspecialist. Deze treffer tegen Frankrijk, op het EK van 2000, is een van de mooiere freekicks van de huidige Ajax-coach.

7. Arie Haan (1978, Italië)


Een gevalletje ‘buskruit-in-de-benen’: Haan schoot ons op het WK van 1978 langs Italië met een geweldige uithaal!

6. Wesley Sneijder (2011, Oostenrijk)


Onvervalst tiki-taka voetbal zoals Cruijf het bedoeld heeft. Eindstation is Wesley Sneijder, die de bal vanuit de lucht zonder aannemen in doel lobt.

5. Arjen Robben (2008, Frankrijk)


Het was een kort maar krachtig EK in 2008. Arjen Robben doet tegen Frankrijk een goede poging zijn toenmalige bondscoach Marco van Basten te imiteren als hij de bal vanuit onmogelijke positie verwoestend in de korte hoek schiet.

4. Robin van Persie (2014, Brazilië)

Een heerlijke goal op een heerlijk moment. De rest is geschiedenis, nadat Robin van Persie een heerlijke pass van Daley Blind op ongelofelijke wijze inkopte. 5-1!!!

3. Giovanni van Bronckhorst (2010, Uruguay)


Dit doelpunt werd genomineerd als beste goal van 2010 en was misschien wel de mooiste treffer op het WK van die zomer. Een inlopende Giovanni van Bronckhorst krijgt de bal toegespeeld en aarzelt geen moment. Met een gericht schot mikt hij het leer via de binnenkant van de paal prachtig in de kruising. Een echte beauty.

2. Dennis Bergkamp (1998, Argentinië)


Met een aantal onnavolgbare bewegingen verschanst Dennnis Bergkamp zijn directe tegenstander en krult de bal met buitenkant voet in goal. Deze legendarische treffer leek Jack van Gelder een halve beroerte te bezorgen, waardoor hij alleen nog maar heel hysterisch meerdere malen ‘DENNIS BERGKAMP’ kon roepen.

1. Marco van Basten (1988, Sovjet-Unie)


Een van de belangrijkste, maar misschien ook wel mooiste Oranje-doelpunten ooit. Marco van Basten verrast de Russische doelman Dasajev vanuit een onmogelijke hoek en verzekert Nederland van de Europese beker. Wat een goal!

Zijn we jouw favoriet vergeten? Laat het weten in de comments!

Trending