?>
Logo Goals and Glamour

Mark van Bommel zet na dit seizoen een punt achter zijn carrière. De speler van PSV hangt na 20 seizoenen betaald voetbal zijn schoenen aan de wilgen.

Dit zei Pierre van Hooijdonk nog even tussen neus en lippen door bij Studio Voetbal, ‘O ja, wist jij trouwens dat Van Bommel ermee stopt’. Daarmee verklapte de oud-international het afscheid van een groot speler, en daarover was Ronald Waterreus zeer ontstemd. De voormalig keeper van PSV vond het ongepast dat Van Hooijdonk het afscheid van een dergelijk grote speler als Van Bommel aankondigt. “Dat hoort zo’n grote speler als Mark zelf te doen”, aldus Waterreus.

Na afloop van de wedstrijd PSV-Ajax (2-3) zei Van Bommel nog dat hij niet wist wat de toekomst zou brengen. Het mislopen van het kampioenschap speelt wellicht mee in zijn keuze: “Het kampioenschap wordt nu wel heel erg moeilijk. Zes punten is te veel. We moeten er nu alles aan doen om tweede te worden. Na de winterstop hebben we te veel punten laten liggen. De titel was het doel omdat je in de voorronde van de Champions League sterke tegenstanders kunt loten. Ik weet nog niet of ik doorga.”

Van Bommel begon zijn carrière bij Fortuna Sittard, waarna PSV hem ophaalde. Door zijn goede spel en de vele successen bij de Eindhovenaren viel hij op bij het grote Barcelona. Van Bommel won daar onder andere de Champions League (in de finale stond hij in de basis) maar was nooit onomstreden.

Dat werd hij bij Bayer München wel. Hij werd daar zelfs de tweede niet-Duitse aanvoerder van der rekordmeister. Van Bommel was wel de eerste buitenlandse aanvoerder die de kampioensschaal en later ook de DFB-Pokal omhoog mocht tillen.

Daarna vervolgde hij, door de komst van Gustavo, zijn carrière bij AC Milan, en ook daar viel Van Bommel op. Hij werd kampioen met de Milanezen: voor AC Milan was dat de eerste landstitel sinds het seizoen 2003/04, voor Van Bommel zijn achtste in totaal in vier verschillende landen. Op 12 mei 2012 maakte Van Bommel bekend terug te keren bij PSV voor het volgende seizoen.

Eind 2012 maakte Van Bommel bekend dat hij terug zou keren naar zijn oude club PSV. In het jaar van het 100-jarig bestaan van de club moest leider Van Bommel de club naar de 22e landstitel sturen. Met zes punten achterstand op aartsrivaal Ajax en nog vier wedstrijden voor de boeg, lijkt dat in elk geval erg moeilijk te worden.

Het huwelijk tussen Van Bommel en Oranje was geen onverdeeld succes. De toernooie van 2000(blessure), 2002(niet gekwalificeerd) en 2004(blessure) miste hij om diverse redenen. De eerste keer dat Van Bommel er op een groot toernooi bij was, was pas op het Wereldkampioenschap voetbal 2006 in Duitsland. Ondanks de moeilijke relatie tussen Van Bommel en Van Basten stond hij tijdens drie van de vier wedstrijden op het WK voetbal in de basis en werd twee keer gewisseld. Oranje reikte tot de achtste finales. Daarna besloot Van Bommel echter niet meer onder Van Basten te spelen, nadat de bondscoach had verkondigd dat Bommel zijn taken niet goed uitvoerde.

Onder schoonvader Bert van Marwijk werd het met Van Bommel en Oranje wel een succes. Van Bommel maakte deel uit van de spelersgroep die deelnam aan het succesvolle Wereldkampioenschap voetbal 2010 in Zuid-Afrika, waar Oranje tweede werd. Na het WK nam hij de aanvoerdersband over van de afgezwaaide Giovanni van Bronckhorst. Het Europees kampioenschap 2012 in Polen en Oekraïne was helaas een fiasco en Van Bommel gaf aan plaats te willen maken voor jongere spelers.

Trending