?>
Logo Goals and Glamour

Marco van Basten is sinds vorig jaar trainer bij SC Heerenveen. Ieder jaar maakt hij daar weer mee dat zijn beste spelers weggekocht worden. Dat moet volgens de bondscoach klaar zijn. Daarom heeft hij iets bedacht, een speler moet minimaal honderd wedstrijden spelen voor de club waar hij opgeleid is.

“Elk jaar worden de beste voetballers uit de competitie verkocht. Ik vind dat er een afspraak moet komen tussen spelers en clubs dat een speler minimaal honderd wedstrijden bij zijn eerste club moet spelen voordat hij naar het buitenland mag’, zegt van Basten tegen het AD.

Hij legt uit: “Een soort akkoord. Na honderd wedstrijden, en de een doet dat in twee jaar, de ander in vier, heb je als spelers dan de kosten van de opleiding teruggegeven aan de club. Als die speler dan wordt verkocht en naar een grotere competitie gaat, heeft hij ook wat gegeven aan de Nederlandse competitie. En dan komt er weer een ander.”

Van BAsten weet ook wel dat de kans klein is dat het er ook van komt: “Het is natuurlijk erg rooskleurig om het op deze manier voor te stellen, want uiteindelijk zal het wel weer gaan om hard geld. Dan zullen ze zeggen: leuk verhaaltje, maar we doen het niet.”

Trending