?>
Logo Goals and Glamour

Sir Alex Ferguson is in zijn uitgekomen autobiografie zeer te spreken over de Nederlanders waarmee hij in zijn lange carrière als trainer heeft gewerkt. Hij steekt de loftrompet uit over onder meer Edwin van der Sar en Ruud van Nistelrooy.

“Doelmannen zijn niet mijn sterkste punt. We hadden een lastige periode toen we proberen Peter Schmeichel te vervangen.” Schmeichel vertrok in 1999 en pas in 2005 kwam Edwin van der Sar. “Het was een zegen dat Van der Sar kwam”, zegt Ferguson in zijn autobiografie. “We hadden meteen in 1999 moeten halen.”

“Ik heb het voorrecht gehad om met de twee beste keepers in drie decennia te hebben gewerkt, Schmeichel en Van der Sar. In de kleedkamer was Van der Sar altijd erg meelevend. Hij had een krachtige stem, een Nederlandse stem. ‘Geen rotzooi trappen hier!’ riep hij dan.”

Ook van Nistelrooy krijgt lovende woorden van Ferguson, hij was volgens hem de enige die tegen Roy Keane in wist te gaan. “Met Roy waren er regelmatig wrijvingen en drama’s als hij het team zijn wil op wilde leggen”, aldus Ferguson. “Ik kwam een keer de kleedkamer binnen toen oy Keane en Ruud van Nistelrooy het aan de stok hadden. Fysiek en verbaal. Ze moesten uit elkaar worden gehaald door de andere spelers.”

“Van Nistelrooy had tenminste het lef om op te staan tegen Keane. Dat durfde zeker niet iedereen. Roy was een intimiderend, woest persoon. Als hij boos was, viel hij aan.”

Ferguson wil ook graag uit de wereld hebben dat hij Stam verkocht door het uitkomen van zijn autobiografie. “Laat ik voor eens en voor altijd de mythe ontkrachten dat het verschijnen van zijn autobiografie de reden was om hem te verkopen. Ik had hem wel direct gevraagd over zijn boek, waarin hij ons beschuldigde hem direct te benaderen zonder goedkeuring van PSV. Maar dat speelde geen rol.”

“Ik was niet geïnteresseerd in de verkoop van Jaap, tot Lazio 16,5 miljoen pond bood. Jaap was 30 en we waren bezorgd over het herstel van de blessure aan zijn achilleshiel. Het was een totale misvatting van mijn kant, hij speelde op 36-jarige leeftijd nog tegen ons in de kwarfinale van de Champions League.”

Over hoe hij Stam op de hoogte bracht van zijn vertrek bij Manchster United is hij niet trots. Dat was op de parkeerplaats bij een benzinestation: “Het was een kwelling. Jaap was een fatsoenlijke man die hield van de club en geadoreerd werd door de fans. Ik had twee dagen voor de deadline geprobeerd hem te pakken te krijgen op het trainingscomplex, maar toen ik hem op zijn mobieltje bereikte was hij al op weg naar huis. Een benzinestation was precies in het midden, daar spraken we af.'”

Trending