?>
Logo Goals and Glamour

Binnenkort komt de biografie Stillness and Speed van Dennis Bergkamp uit. De non-flying Dutchman gaat daarin ook uitgebreid in op zijn vliegangst.

Als voetballer vloog Bergkamp regelmatig. Op een gegeven moment wilde hij dat echter niet meer. “Het waren vaak van die kleine vliegtuigen. Die bleven in de wolken en schudden de hele tijd. Er was bijna geen ruimte, ik werd er claustrofobisch van.”

“Het was zo krap, je kon bijna niet bewegen. Je zat de hele reis gewoon te schudden. Ik voelde me verschrikkelijk. Plotseling drong het tot me door: dit wil ik niet meer.”

“Het was zo erg dat ik tijdens uitwedstrijden al naar de lucht keek om te zien wat voor weer het was. Waren er wolken op komst? Soms was ik al bezorgd over de terugvlucht terwijl de wedstrijd nog bezig was. Het was een hel. De druppel was een uitwedstrijd bij Fiorentina. Ik zag een gammel apparaat met zijn propellertjes op de landingsbaan staan. Het koude zweet brak me uit. Het werd opnieuw een vreselijke vlucht.”

“Ik weet wat vliegen is. Ik heb ontelbare keren gevlogen. In grote vliegtuigen, kleine en hele kleine. Met Ajax vlogen we ooit in een minuscuul toestel over de Etna bij Napels. Er was daar vreselijke turbulentie. Ik heb in de lucht van alles meegemaakt. Ik vlieg simpelweg nooit meer. Tijdens mijn contractonderhandelingen met Arsenal vroeg ik een miljoen. Ze trokken daar een ton vanaf, ‘want jij vliegt niet’. Ik accepteerde dat.”

Trending

Versch!