?>
Logo Goals and Glamour

FC Utrecht gaat vanaf eind deze maand 10 duels met doellijntechnologie spelen. Het betreft het systeem Hawkeye, zo heeft de KNVB via Twitter laten weten.

De KNVB heeft het duel FC Utrecht – Roda JC op zaterdag 28 september aangewezen als eerste wedstrijd waarbij het zogenoemde HawkEye-systeem gebruikt wordt. Een bijzonder moment in Nederand, omdat er al maanden over gesproken wordt. De KNVB heeft het project Arbitrage 2.0 genoemd. Daarin wordt ook de mogelijke toepassing van een videoscheidsrechter nader onderzocht.

Ook andere clubs en stadions komen aan de beurt het komende jaar. Tussen 2 maart 2014 en 27 april 2014 zal bij zes wedstrijden in De Kuip, inclusief de KNVB-bekerfinale, het systeem worden gebruikt. Daarna wordt HawkEye van Rotterdam naar Amsterdam verplaatst, zodat de Amsterdam ArenA vanaf 3 mei 2014 het podium vormt voor deze technologische inzet.

In het geval het systeem daadwerkelijk tijdens een duel uitsluitsel moet geven, is de bijbehorende animatie voor de kijkers thuis zichtbaar. “De KNVB is al jaren een groot voorstander van alles wat de arbitrage verder kan doen optimaliseren”, liet KNVB-manager Gijs de Jong optekenen. “De toezegging van de wereldvoetbalbond FIFA dat we eindelijk aan de gang mochten met deze technologie, hebben we direct omarmd. Stadion Galgenwaard is in vele opzichten een perfect podium om de testfase mee te starten.”

HawkEye is ook inmiddels in de Engelse Premier League geïntroduceerd. De KNVB hoopt te kunnen leren van de situaties die in Engeland al zijn voorgevallen.

Trending

Versch!