?>
Logo Goals and Glamour
Hoe het gruwelijk misging met de ‘mooiste Ajax-speler aller tijden’
© Pro Shots

Toen Cristiano Ronaldo nog een broekie was, gold Daniel da Cruz Carvalho als grote belofte van Portugal. Voetballegendes als Eusebio en Johan Cruijff spraken lovende woorden over de 19-jarige knaap, door Cruijff ‘het grootste talent van Ajax ooit’ genoemd.

Maar toen Dani in het seizoen 1996/97 van West Ham United naar Amsterdam kwam, bleken de verleidingen van de grote stad veel te groot voor het supertalent.

Met zijn knappe verschijning sierde de aanvaller menig meisjeskamer, maar zijn reputatie als veelbelovende jongeling veranderde vlug in ‘probleemspeler’ en ‘playboy’. De Portugees feestte tot diep in de nacht en verscheen daardoor te laat – of gewoon niet – op trainingen.

Toch stonden zijn kwaliteiten buiten kijf: de sierlijke mooiboy had een patent op prachtige goals. In zijn eerste Champions League-wedstrijd voor Ajax trok hij de aandacht met twee loepzuivere kopballen tegen Glasgow Rangers.

Maar zijn sportieve prestaties konden Dani’s privé-escapades nooit verbloemen: hij zou de ene na de andere vrouw verslinden, ’s nachts gespot zijn terwijl hij pakjes sigaretten kocht, en niet vies zijn van een lijntje coke.

Zo is er een anekdote over een nieuwe biljarttafel bij Ajax. Dani zei er zelf ook één te hebben, en schepte op dat hij iedereen kon verslaan. Hij raakte geen bal. De Portugees zou daarna lachend gezegd hebben: “Ach, die pooltafel thuis gebruik ik ook eigenlijk helemaal niet om te poolen.”

Dani Ajax

© Pro Shots

Maar de ex-voetballer ontkent altijd met klem dat hij gebruikte. “Voor de scene waarin ik in Amsterdam verkeerde, was cocaïnegebruik de normaalste zaak van de wereld”, zei hij twee jaar geleden tegen ELF Voetbal. “Maar ik heb het zelf nooit aangeraakt.” Hij kijkt met een glimlach terug op zijn tijd bij Ajax, laat hij bij Ajax TV weten. “Het was een geweldige periode.”

Een anoniem ex-vriendinnetje gaf in een Portugees roddelblad een andere lezing. “Hij vond er geen bal aan bij de club”, wist de dame. “Dan zuchtte hij dat hij de volgende ochtend bij Ajax moest zijn. Vervolgens begon hij te zuipen en te snuiven tot hij nog te lam was om een woord uit te brengen. De volgende ochtend ging hij gewoon niet.”

Ook hielp Dani’s lover zwijmelende tienermeisjes uit hun droom: seks met Dani was allesbehalve goddelijk. “Dat stelde niets voor, eerlijk gezegd. Half Nederland geilt op Dani, maar het leek nergens op.”

Wat er waar is van de beweringen blijft onduidelijk, maar Dani’s wilde levensstijl had in ieder geval invloed op zijn sportieve prestaties. Zijn gebrek aan zelfdiscipline kostte hem de ene na de andere boete bij de club, een bedrag dat uiteindelijk opliep  tot 80.000 gulden (40.000 euro).

Dani Ajax

© Pro Shots

“Dat doe me echt pijn om te horen”, bekent hij aan ELF. Hij had toen, naar eigen zeggen, geen idee wat hij verdiende. “Als ik dat verhaal nu terug hoor, denk ik alleen maar: hoe stom kan je zijn?” De rest van de Ajax-selectie ging met vijf helikopters lunchen van het geld, in de Limburgse Vaal. “Dan hadden ze die 80.000 gulden beter aan een goed doel kunnen geven. Bastards.”

Dani’s gedrag leverde hem vaak een plek op de bank op, maar we moeten zijn prachtige doelpunten niet vergeten. Heerlijke stiftjes, bovenstaande solo tegen MVV en zijn bekendste Ajax-goal: het prachtige afstandsschot tegen Atletico Madrid, waarmee hij Ajax naar de halve finale van de Champions League schoot. Toch kwam hij in 72 duels maar tot 12 goals.

In 2000 vertrok Dani naar Benfica, maar Atletico Madrid pikte hem al snel op. Na 10 goals in 63 wedstrijden hield hij het voor gezien in Madrid, en zette op 27-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière. Tegenwoordig verdient hij zijn brood als voetbalanalist in zijn Portugal. Hij was in 2009 nog even in Amsterdam, voor een optreden bij AT5. Daar bleek hij, hoewel een paar kilo zwaarder, nog altijd onweerstaanbaar voor de dames.

Dani Ajax

© Pro Shots

Trending

Versch!