De 10 grootste transferflops van dit Eredivisie-seizoen
De Eredivisie-jaargang 2016/17 ligt ruimschoots achter ons, en dat was voor sommige spelers geen jaargang om gelukkig op terug te kijken. Deze 10 voetballers hadden waarschijnlijk iets meer verwacht van dit Eredivisie-seizoen.
10. Mateo Cassierra
Oké, met zijn 20 jaar heeft Mateo Cassierra nog ruimte om te groeien, maar de komst van de Colombiaanse spits werd ernstig overschaduwd door de doorbraak van Kasper Dolberg. Cassierra’s inbreng bij Ajax bleef voornamelijk beperkt tot Jong Ajax en een handjevol invalbeurten.
9. Quincy Owusu-Abeyie
Het eeuwige talent mocht het dit seizoen bij NEC proberen, maar een succes werd dat niet. Al voor de winterstop verbanden de Nijmegenaren Quincy uit de A-selectie, volgens de clubleiding vanwege een ‘opeenstapeling van incidenten’. Zijn contract werd in januari ontbonden. Niets nieuws onder de zon voor de aanvaller, die een ware waslijst aan clubs afwerkte.
Artikel verder na advertentie
Artikel verder na advertentie
8. Martin Odegaard
Heerenveen stuntte in de winterstop met de komst van dit Noorse talent, een paar jaar geleden nog begeerd door alle topclubs. Die status maakte hij niet waar bij Real Madrid, en ook niet in Friesland. Er gingen geruchten dat Heerenveen een boete aan Real moest betalen voor elke wedstrijd dat Odegaard bankzitter was. In dat geval hebben de Friezen behoorlijk moeten dokken: Odegaard kwam slechts tot vijf wedstrijden.
7. Menno Koch
Deze PSV-verdediger werd dit seizoen uitgeleend aan FC Utrecht, maar verloor daar de concurrentiestrijd van Willem Janssen en Ramon Leeuwin. Ook de blessure van Edson Braafheid was voor Erik ten Hag geen reden om een beroep te doen op Koch. Al met al een zuur jaar voor de 22-jarige Brabander.
Artikel verder na advertentie
6. Stefan Mauk
NEC hoopte met deze Autraliër een nieuwe nummer 10 binnen te halen, maar de middenvelder werd door coach Peter Hyballa te licht bevonden. Na één basisplek moest Mauk de rest van het seizoen toekijken. Een transfer in de winterstop ging niet door en dus degradeerde hij met NEC naar de Jupiler League.
5. Thanasis Papazoglou
Roda JC trommelde in de winterstop een waar vreemdelingenlegioen op om het noodlijdende team van kwaliteit te voorzien. Met weinig succes, want de Limburgers moesten tot de laatste wedstrijd van de nacompetitie vechten om hun Eredivisie-plek. Dat lukte ternauwernood. Deze Papazoglou hielp daar niet aan mee, want de Griekse spits moest na twee basisplaatsen alweer vertrekken vanwege ‘disciplinaire redenen’. In zijn twee wedstrijden scoorde hij wel eenmaal.
4. Nestoras Mytides
Deze Cyprioot hield het langer vol bij Roda JC, maar leverde de Limburgers evenveel op als zijn Griekse collega: één goal, in 16 wedstrijden. Technisch directeur Ton Caanen kende de aanvaller nog uit zijn periode als coach bij het Cypriotische AEK Larnaca. Mytides werd na een halfjaar teruggestuurd naar die club.
3. Anass Achahbar
Bij Feyenoord maakte Anass Achahbar een paar keer furore als pinchhitter, maar Giovanni van Bronckhorst zag in de aanvaller geen versterking voor zijn A-selectie. PEC Zwolle werd de nieuwe club van de spits. Achahbar tekende een contract voor vier jaar, maar na precies nul goals mag hij weer vertrekken.
2. Heiko Westermann
Er is veel gezegd over Heiko Westermann, over wie binnen Ajax met geen kwaad woord wordt gesproken. De centrale verdediger zou een aanwinst voor de kleedkamer zijn. Dan ook alleen in de kleedkamer, want spelen deed de Duitser amper. Zowel voor Ajax als Jong Ajax kwam hij vier keer in actie.
1. Tim Krul
Ajax haalde Tim Krul binnen na het vertrek van Jasper Cillessen, maar zijn langdure blessure zorgde voor de doorbraak van André Onana in Ajax 1. De Amsterdammers hadden Krul daarna niet meer nodig en leenden hem uit aan AZ. Daar viel hij in zijn eerste wedstrijden vooral negatief op met een aantal pijnlijke blunders. Hij herstelde zich daarna een beetje, maar het is sterk de vraag of het genoeg is voor een terugkeer in Engeland.