?>
Logo Goals and Glamour
6 verrassende Europese avonturen van Eredivisie-clubs
© Pro Shots

Dat Ajax, PSV en Feyenoord in de gouden jaren het nodige hebben gewonnen in Europa is bekend. In dit lijstje daarom een paar verrassende, Europese campagnes van Eredivisie-clubs. En nee: dan hebben we het niet alleen over de grote drie!

6. Ajax (2003)

Ronald Koeman leidde een piepjong Ajax in het seizoen 2002/03 naar de kwartfinale van de Champions League, en dat was een grote verrassing: de Amsterdammers deden al jaren niet meer mee op het het miljoenenbal. Met spelers als Van der Vaart, Zlatan en veteraan Litmanen ontdeed Ajax zich onder andere van Arsenal en AS Roma. AC Milan bleek een te grote horde; menig Ajacied wordt nog wel eens gillend wakker van de naam Pippo Inzaghi…

5. PSV (2005)

Na jarenlang geen rol van betekenis te hebben gespeeld in Europa – op een kwartfinale in de UEFA Cup 2002 na – schopte PSV het in het seizoen 2004/05 plotseling tot de halve finale van de Champions League. De sterke formatie van Guus Hiddink, met Philip Cocu en Mark van Bommel in de gelederen, won eerder van AS Monaco en Olympique Lyon, maar moest zijn meerdere erkennen in een dodelijk effectief AC Milan.

4. AZ (2005)

Het was sowieso een topseizoen voor het Nederlandse voetbal, want in hetzelfde jaar bereikte AZ Alkmaar de halve finale van de UEFA Cup. De ultra-aanvallende stuntploeg van Co Adriaanse (met Kenneth Perez en Graziano Pellè) stevende met een 3-1 voorsprong af op de finale, maar door een dodelijke tegengoal in de allerlaatste secondes ging dat feestje niet door.

3. AZ (1981)

Mocht het de Alkmaarders toch gelukt zijn de finale te bereiken, dan zou dat niet voor het eerst zijn geweest. In 1981 stond AZ al eens in de finale van de UEFA Cup. Ipswich Town, met de Nederlanders Frans Thijssen en Arnold Mühren, was destijds de tegenstander. AZ won de thuiswedstrijd met 4-2, maar ging in Engeland met 3-0 ten onder. AZ werd in dat jaar wél landskampioen en bekerwinnaar.

2. FC Twente (1975)

En ook FC Twente schopte het in een grijs verleden al eens tot de UEFA Cup-finale. Dat was in het seizoen 1974/75, toen de formatie van coach Spitz Kohn zich ontdeed van Juventus in de halve finale. Borussia Mönchengladbach was in de finale de tegenstander. Hoewel de 0-0 in de uitwedstrijd hoopgevend was, werd Twente thuis met 5- 1 in de pan gehakt.

1. Feyenoord (2002)

Jep, de allerlaatste Europese trofee voor een Eredivisieclub hoort toch wel in dit rijtje thuis. Feyenoord had in het seizoen 2001/02 zeker niet zijn sterkste selectie ooit, maar wist op wilskracht (en met een Pi-Air in bloedvorm) onder andere af te rekenen met het Internazionale van (de dikke) Ronaldo. Een prachtige finale in de eigen Kuip was de kers op de taart.

Trending

Versch!