Logo Goals and Glamour
Competitievervalsing als nooit tevoren
Amateurwedstrijden in Nigeria zijn verkocht © huffingtonpost.com

juli 2013 • Serious business

Competitievervalsing als nooit tevoren

De Nigeriaanse voetbalbond heeft vier amateurclubs voorlopig geschorst na nogal vreemde praktijken dit weekend. De vier clubs waren betrokken in een wel erg opzichtig geval van wedstrijdvervalsing. Maandag eindigden twee wedstrijden in 79-0 en 67-0.

Police Machine FC en Plateau United Feeders speelden de play-offs om promotie naar de Nigeriaanse derde klasse, het laagste niveau van het profvoetbal. Allebei hadden ze hun eerste wedstrijd met 2-0 gewonnen. Het onderlinge duel was in een 0-0 gelijkspel geëindigd. Als ze allebei ook hun laatste wedstrijd zouden winnen, zou het op het doelsaldo aankomen. Police Machine won met 67-0 (rust: 6-0) van Babayaro FC, maar dat bleek onvoldoende. Plateau United had Akurba FC namelijk met 79-0 verslagen, terwijl het aan de rust nog maar 7-0 was. In de tweede periode scoorde Plateau United iedere 40 seconden een doelpunt.

De resultaten werden echter onmiddellijk geschrapt door de Nigeriaanse bond. Zoiets hadden ze nog nooit eerder meegemaakt. “Het is duidelijk dat er een afspraak tussen de clubs was. Of daar ook geld mee gemoeid was, kunnen we nog niet zeggen. Er loopt een onderzoek”, verklaarde een woordvoerder. “We zijn hier door geschokt. Allen die hieraan meewerkten, spelers, scheidsrechters, trainers en omkadering, riskeren een flinke sanctie.”

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

Logo Goals and Glamour