?>
Logo Goals and Glamour

In de mishandelingszaak waarbij grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed, heeft de Officier van Justitie celstraffen van 12 maanden tot zes jaar geëist.

Tegen El-Hasan D. werd met zes jaar cel de zwaarste straf geëist. Hij is de enige meerderjarige verdachte van de mishandeling op het voetbalveld van Buitenboys. De grensrechter van Buitenboys, Nieuwenhuizen, werd daarbij dusdanig toegetakeld door spelers en een vader van Nieuw-Sloten dat hij later overleed.

D. is de vader van één van de spelers van Nieuw-Sloten, die eveneens verdachte is. “Hij had als volwassene, trainer en begeleider beter moeten weten”, vindt de Officier van Justitie.

Tegen de voetballer Yassine D. is 12 maanden jeugddetentie waarvan 2 voorwaardelijk geëist. Tegen Soufyan B., Fady F., Mohamed K., Othman K. en Ibrahim C. 24 maanden waarvan 6 voorwaardelijk.

Tegen de laatste verdachte, Daveryon B., is 30 dagen jeugddetentie geëist, waarvan 13 dagen voorwaardelijk. Hij viel de grensrechter niet aan en is volgens het OM alleen schuldig aan openlijk geweld door het slaan van de keeper.

Het Om maakte bij de bewijsvoering tijdens het procesgebruik van de foto’s die tijdens de mishandeling zijn gemaakt. Daarnaast werd de getuigenis van de zoon van Nieuwenhuizen aangehaald. Die was als voetballer getuige van de mishandeling van zijn vader. Hij vertelde hoe hard de daders hebben ingeschopt op zijn op de grond liggende vader.

Zeker vier advocaten zeiden na het horen van de eisen deze veel te hoog te vinden. “Een schrikeis”, zei een van hen. Omdat ook het OM vindt dat niemand wilde dat Nieuwenhuizen dood zou gaan, zijn de strafeisen volgens de raadslieden ongerechtvaardigd hoog.
Justitie hecht vooral aan getuigenverklaringen die kort na het incident zijn afgelegd.

Trending