?>
Logo Goals and Glamour

Qatar gaat het WK voetbal in 2022 oragniseren. Het gaat echter niet zonder slag of stoot. Na de verhalen over corruptie bij de toewijzing van het WK door de FIFA en de vraag of het WK in de winter moet worden gehouden is er nu commotie ontstaan over de omstandigheden waarin bouwakkers moeten werken aan de WK-stadions.

Sharan Burrow, algemeen secretaris van het Internationaal Vakverbond (ITUC) zegt dat het gewoon echt niet kan: “Qatar is een slavenstaat”, aldus Burrow. “Waarschijnlijk zullen er bij de bouw van de WK-infrastructuur meer arbeiders sterven dan de 736 voetballers die op het veld zullen komen.”

Volgens ITUC werken de bouwvakkers, vaak afkomstig uit Nepal of de Filippijnen, voor een hongerloon van 78 eurocent per uur. Ze zouden gehuisvest zijn in veel te kleine kamers, waarin er vaak geen airconditioning is bij temperaturen die kunnen oplopen tot 50 graden.

Qatar ontvluchten is geen optie omdat hun werkgever hun paspoort meestal heeft afgenomen. ITUC wil de komende weken een wereldwijde campagne lanceren om de FIFA ertoe te bewegen het WK van Qatar af te nemen. “Het gaat hier om leven en dood voor vele mensen”, zo zegt man.

Trending