?>
Logo Goals and Glamour

David Beckham, een van de bekendste voetballers van onze tijd, zet vandaag een punt achter zijn carrière. De Engelse middenvelder kwam dit seizoen in actie voor het Franse Paris Saint-Germain. Hij werd er nog eenmaal kampioen, maar vindt het nu genoeg geweest.

Beckham kwam onder andere in actie voor Real Madrid en de LA Galaxy’s, maar maakte het meest furore bij zijn eerste club: Manchester United. Velen zeggen dat hij zichzelf in de schijnwerpers zette met een doelpunt op de openingsdag van het seizoen van 1996-97. Bij een 3-0 voorsprong van United lobde hij de bal fraai langs de keeper van het Londense Wimbledon.

http://youtu.be/GKqqkW3ymxs

De middenvelder werd vooral geroemd om zijn fenomenale rechterbeen. De precisie waarmee hij kon schieten, werd duidelijk in – opnieuw – een wedstrijd tegen Wimbledon. Beckham verovert een bal op de middenlijn en weet deze van grote afstand in het doel te schieten.

Beckham’s succes bij United leidde logischerwijs ook tot een plek in het Engelse elftal. Een jaar later, in 1998, maakte de voetballer zijn eerste doelpunt voor de ‘Three Lions’ in een wedstrijd tegen Colombia.

Beckham mocht in 2000 voor het eerst de aanvoerdersband om zijn arm schuiven. Een belangrijk moment in zijn verdere interlandcarrière was een vrije trap in het kwalificatieduel tegen Griekenland. De voetballer stond in die tijd niet erg goed bekend bij de Engelse fans, omdat hij op het WK van 1998 een domme rode kaart pakte in de achtste finale tegen Argentinië. De daaropvolgende uitschakeling werd Beckham in de schoenen geschoven. Dankzij de ‘free kick’ tegen Griekenland, die hij fraai in het doel wist te krullen, kwalificeerde Engeland zich voor het WK van 2002 en sloten de supporters hem weer in de armen.

Maar Beckham kende tevens minder mooie momenten bij de Engelse ploeg. Zo speelde ook hij een rol in Engeland’s langdurige penaltytrauma. Tegen Portugal, op het EK van 2004, miste de voetballer een van de strafschoppen.

Een ander dieptepunt was het WK van 2006. Nadat Beckham zich blesseerde voorafgaand aan een nieuw treffen met Portugal, barstte hij in tranen uit op de bank.

Engeland wordt in de kwartfinale van het WK uitgeschakeld en een dag later maakt een emotionele Beckham, na zes jaar trouwe dienst, zijn aftreden als captain bekend. Daarna zou een ongelukkig huwelijk volgen tussen de voetballer en de Engelse ploeg. Voor het EK van 2008 kwalificeerde Engeland zich niet en ook het WK van 2010 moest Beckham missen door een achilleshielblessure. Hij kwam nog wel een aantal keer in actie: met 109 caps heeft hij de op-een-na meeste duels voor Engeland gespeeld.

Wil je na deze ultrakorte biografie nóg meer zien van Becks? Bekijk dan hieronder zijn doelpunten voor Manchester United en Engeland terug.

Trending

Versch!