Logo #GOALS
5 dingen die je moet weten over IJsland
Kan zo op een kerstkaart.

Nederland speelt vanavond tegen IJsland. Dat het daar koud is zegt de naam al, maar wat zijn de dingen die je móet weten over dit afgelegen oord?

5. Handbal is nationale sport

Handbal is de nationale sport van IJsland

Is iedereen daar blond?

IJslanders kunnen een potje voetbal best waarderen, maar handbal is de échte nationale sport. Op het EK van 2010 werd een bronzen medaille gewonnen en in 2002 schopte IJsland het tot de halve finale.

4. Weinig inwoners

IJsland heeft maar 300.000 inwoners.

Kan zo op een kerstkaart.

Waar we in Nederland op 41.000 vierkante kilometer meer dan 16 miljoen inwoners huisvesten, wonen er in IJsland op een oppervlakte van 103.000 km2 maar 300.000 mensen! Ter vergelijking: dat is ongeveer evenveel als in Utrecht. 1% van die bevolking zit vanavond in de ArenA.

3. Actieve vulkanen

Meer dan 125 vulkanen in IJsland

En dan zaten ze in Moerdijk zo te zeuren.

IJsland herbergt meer dan 125(!) vulkanen, die nog wel eens voor problemen zorgen door aswolken. Na de uitbarsting van Eyjafjallajokull in 2010 was er zes dagen geen vliegverkeer mogelijk in het noordwesten van Europa.

2. Elfen bestaan

IJslanders geloven in Elven

Bewijsstuk A dat Elven bestaan.

Meer dan de helft van de IJslandse bevolking schijnt in Elfen te geloven. Bulldozers houden er zelfs mee op als er gebouwd wordt op Elfs grondgebied! Nu maar hopen dat er vanavond geen Elf wordt ingeschakeld om Robben onschadelijk te maken.

1. Goede spitsen

IJsland heeft goede spitsen

Finbogasson heeft weer eens gescoord voor Heerenveen.

De Nederlandse competitie heeft vaak geprofiteerd van IJsland waar het spitsen betreft. Dat voordeel kon vanavond dus wel eens in ons nadeel werken. Kolbeinn Sigþórsson en Alfreð Finnbogason kennen we natuurlijk, maar ook Eiður Guðjohnsen (voormalig PSV, Chelsea en Barcelona) was een bekende IJslandse spits.

Vers

Populair