Logo Goals and Glamour
Hartpatiënten moeten oppassen tijdens duels Oranje
Oranjefans in spanning tijdens de wedstrijd

juli 2014 • Voetbalnieuws

Hartpatiënten moeten oppassen tijdens duels Oranje

Hartpatiënten moeten extra oppassen bij het kijken naar de WK-wedstrijden van Oranje, zo zegt cardioloog en professor dr. Leo Hofstra. “Het wordt nu steeds spannender omdat we steeds verder komen in het toernooi. Maar die extra spanning kan ook leiden tot een hartinfarct.”

“Vooral mannen met kransvatlijden, van wie naar schatting enkele honderdduizenden zijn in Nederland, lopen een verhoogde kans op een hartinfarct. Wat ze kunnen doen is de spanning vermijden, dus niet kijken. Of een extra bètablokker nemen. Maar ik adviseer wel dat dan in overleg met de behandelend arts te doen.”

Uit onderzoek is gebleken dat stress een grote impact kan hebben op het ontstaan van hart- en vaatziekten en ook de kans op een infarct kan verhogen, vertelt Hofstra: “Dus is het voor een groot aantal mensen aanstaande zaterdag oppassen geblazen tijdens de wedstrijd van Oranje. In Duitsland is namelijk tijdens de WK van 2006 onderzocht wat het effect is van het spelen van het nationale team op het aantal hartinfarcten. Daaruit bleek dat tijdens de wedstrijden van het Duitse nationale team de kans op het krijgen van een hartinfarct meer dan 2 maal zo groot was.”

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

Opmerkelijk was volgens de cardioloog dat dit effect niet alleen bij mannen bestond maar ook bij vrouwen. “Wel was het effect bij mannen groter dan bij vrouwen. Bij mannen was er 3.3 maal meer kans op een hartinfarct, bij vrouwen 1.8 meer kans op een hartinfarct. De toename van die kans ontstond vooral in de eerste twee uur na het begin van de wedstrijd. Uit kwam uit de studie ook voort dat méér mensen van wie al bekend was dat er in de kransslagaderen vernauwingen zaten, een hartinfarct kregen.”

Logo Goals and Glamour