?>
Logo Goals and Glamour
‘Kuipers kan fluiten naar finale’
Björn Kuipers © Pro Shots

Winnaars

‘Kuipers kan fluiten naar finale’

De kans dat Bjorn Kuipers de finale van het WK mag fluiten wordt door het succes van Oranje steeds kleiner: “Het meest voor de hand liggend is dat de FIFA voor vier scheidsrechters kiest uit landen die niet tot de halve finales zijn doorgedrongen”, zo zegt scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg.

Artikel verder na advertentie

“Alle scheidsrechters blijven minimaal tot zondag”, weet de voormalig toparbiter. “Na de kwartfinales besluit de FIFA wie er blijven en wie er naar huis gaan.”

Artikel verder na advertentie

Volgens Uilenberg zijn er twee scenario’s. “Normaal gesproken houdt de FIFA voor de laatste vier WK-duels, de twee halve finales, het duel om de derde en vierde plaats en de eindstrijd, vier arbiters in Brazilië, die allemaal de finale zouden kunnen fluiten. Als Nederland zaterdag van Costa Rica wint, zou er in dat geval een streep door de naam van Björn gaan. De kans is dan immers aanwezig dat Oranje op 13 juli in de finale staat.”

Artikel verder na advertentie

“Wellicht dat de FIFA toch één scheidsrechter achter de hand houdt voor het geval zijn vaderland in de halve finale wordt uitgeschakeld. Nee, ik denk niet dat het land dat Nederland verslaat moeite zal hebben met Björn als scheidsrechter. Het gaat om kwaliteit en iedereen heeft de laatste maanden kunnen zien dat Kuipers daarover beschikt. En niet zo’n klein beetje ook.”

Volgens Uilenberg zullen de kwartfinales veel zeggen: “Als Björn een kwartfinale krijgt, fluit hij de finale niet. Dan wordt hij daarmee beloond voor zijn leiding tijdens de eerdere wedstrijden, maar vindt de FIFA de kans op een (halve-)finaleplaats van Nederland te groot.”