Logo Goals and Glamour
Rel om 1974-shirt Oranje
© sportus.nl

mei 2014 • Voetbalnieuws Winnaars

Rel om 1974-shirt Oranje

Het Nederlands elftal-shirt van Johan Cruijff uit 1974 zorgt veertig jaar later voor een nieuwe rel. Het shirt met twee strepen wordt tegenwoordig door Cruijff Classics weer verkocht, maar sportmerk Adidas heeft hier beroep op aangetekend.

Cruijff Classics heeft dat tenue met twee strepen al meer dan acht jaar op de markt en kwam drie weken geleden met een extra collectie die geïnspireerd is op de kledinglijn van Cruijff, zoals trainingspakken en polo’s met twee strepen.

Cruijff zelf vindt de aanklacht ’te gek voor woorden’. “Twee strepen horen bij mij zeker in combinatie met nummer 14. Ze zijn onderdeel van mijn identiteit en die behoort niet aan Adidas toe, maar aan mij. Twee strepen zijn niet van Adidas”, stelt hij.

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

Directeur Ferenc van der Vlies van Cruijff Classics vindt de reactie van Adidas erg vreemd: “De collectie is geïnspireerd en hergeproduceerd op de Cruijffiaanse lijn van 1974. Alles is bijna één op één nagemaakt met wat Johan dat WK droeg, in en buiten het veld. Authentieker kan niet. Iedereen in Nederland weet dat Johan Cruijff twee strepen droeg om juist niet op Adidas te lijken en nu beweert Adidas onterecht dat wij op hun willen lijken. Het meest saillante is dat iedereen ervan overtuigd is dat de sportmarketing juist door die strepenzaak in 1974 een enorme vlucht heeft genomen. Adidas en overige sportmerken zouden Cruijff dus eigenlijk dankbaar moeten zijn”, aldus Van der Vlies. Cr

Logo Goals and Glamour