?>
Logo Goals and Glamour

Ook op de Nederlandse voetbalvelden is er al jarenlang matchfixing. Dat zegt althans Paul R., een Nederlandse verdachte in een Duits onderzoek naar matchfixing, in de Volkskrant.

Paul R. zegt dat hij slechts een tussenpersoon was die geld voor anderen inzette op de Aziatische gokmarkt. Hij wordt op zijn vroegst in het najaar uitgeleverd aan Duitsland, waar hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het manipuleren van een aantal voetbalwedstrijden in verschillende landen.

Volgens R. worden Nederlandse clubs met enige regelmaat genoemd door tipgevers en in officiële onderzoeken. Het gaat onder meer om een UEFA Cup-ontmoeting van AZ uit 2005, die wordt vermeld in een vertrouwelijk document van de UEFA met mogelijk gefikste wedstrijden. De bond wil daar niets over zeggen.

Uit de tweede kamer komt er ook reactie: “Ik dring al jaren aan op strafrechtelijk onderzoek naar matchfixing in Nederland”, zegt PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken. “Ik had stevige vermoedens, dit is het bewijs. Alles moet nu uit de kast om ervoor te zorgen dat relevante informatie op tafel komt. We moeten de uitkomsten van de onderzoekscommissie van hoogleraar Olfers niet afwachten. Ik weet dat in de Tweede Kamer inmiddels een meerderheid voor justitieel onderzoek is. We gaan het afdwingen.”

“Dit zijn schokkende bevindingen”, zegt ook SP-Kamerlid Renske Leijten. “De overheid wist dat er in de Duitse strafzaak Nederlandse aanknopingspunten waren, maar deed er niks mee. Iedereen wijst naar elkaar, het probleem wordt collectief gebagatelliseerd. Dit is een bedreiging van onze volkssport.”

Trending