?>
Logo Goals and Glamour

Het congres van de UEFA heeft ingestemd met de invoering van de Nations League, een competitie die vanaf 2018 in de plaats komt van de meeste vriendschappelijke interlands. Alle 54 leden van de UEFA stemden donderdag in Astana in met het voorstel. Voorzitter Platini is blij met de ontwikkeling: “Dit is een heel belangrijk besluit voor de toekomst van het interlandvoetbal”, aldus Michel Platini van de UEFA.

De precieze uitwerking van de Nations League moet nog worden bepaald, maar in principe worden de 54 UEFA-leden ingedeeld in vier divisies, afhankelijk van hun sterkte. In de belangrijkste league komen twaalf landen. Elke divisie bestaat weer uit vier poules met drie of vier landen, zodat elk land in het najaar van 2018 een hele competitie (tussen de vier en zes wedstrijden) moet afwerken. De divisies kennen ook een promotie- en degradatieregeling.

De groepswinnaars treffen elkaar vanaf het voorjaar van 2019 in een finalecompetitie. Door de beslissing van het UEFA-congres is er vanaf 2018 elk jaar een eindronde met landenteams; als er geen WK of EK wordt gehouden, vindt de ontknoping van de Nations League plaats.

Om de nieuwe competitie aantrekkelijker te maken, zijn er ook vier tickets voor het EK 2020 te verdienen. De UEFA moet nog bepalen wat voor gevolgen dat heeft voor het huidige kwalificatieproces. Zeker is dat de voorronde voor het EK 2020 pas in maart 2019 begint.

De Europese voetbalbond kreeg veel kritiek naar aanleiding van de kwalificatiemodus voor het EK 2016. Omdat er voor het eerst liefst 24 landen deelnemen aan het eindtoernooi, zijn er 23 tickets te verdienen, waardoor de poules al in een vroegtijdig stadium beslist kunnen zijn.

De vriendschappelijke interlands verdwijnen niet volledig door de komst van de Nations League, wel zullen er een stuk minder zijn.

Trending