Logo Goals and Glamour
Acht Nederlandse sterspelers die een toernooi misten
Strootman moet het WK aan zich voorbij laten gaan © Pro Shots

Er werd nog net geen dag van nationale rouw afgeroepen, toen deze week bleek dat Kevin Strootman door een zware blessure niet mee kan naar het WK. Het is niet voor het eerst dat Oranje op een eindtoernooi een van zijn sterspelers moet missen. Wij zetten er acht op een rijtje!

8. Frank de Boer

frank-deboer
Frank de Boer, een belangrijke spil op de toernooien van 1998 en 2000, was er op het EK van 1996 niet bij. De verdediger kampte destijds met een zware enkelblessure.

7. Ruud van Nistelrooij

ruud-vannistelrooij
Ruud van Nistelrooij miste door een blessure van acht maanden niet alleen het EK van 2000 in eigen land, maar ook een transfer naar Manchester United. Daar zou hij volgend seizoen alsnog tekenen.

6. Mark van Bommel

mark-vanbommel
Mark van Bommel had geen prettige verstandhouding met bondscoach Marco van Basten. Tijdens het WK van 2006 was hij er wel bij, maar daarna verklaarde Van Basten dat de middenvelder zijn taken niet goed uitvoerde. Uiteindelijk bedankte Van Bommel lange tijd voor Oranje, waardoor hij er op het EK van 2008 niet bij was.

5. Ruud Gullit

Ruud Gullit besloot in 1994 het WK te laten schieten, vanwege een conflict met toenmalig bondscoach Dick Advocaat. Afgelopen jaar verklaarde hij in Studio Voetbal daar spijt van te hebben.

4. Clarence Seedorf


Clarence Seedorf en het Nederlands elftal: bepaald geen gelukkig huwelijk. De middenvelder heeft een lange erelijst, maar wordt bij Oranje vooral herinnerd door zijn twee gemiste strafschoppen. Het was einde verhaal toen Marco van Basten bondscoach werd. Seedorf werd slechts één keer opgeroepen en in 2008 bedankte de voetballer voor Oranje zolang Van Basten trainer was. Onder Bert van Marwijk en in de tweede termijn van Louis van Gaal is hij nooit meer geselecteerd.

3. Complete selectie 2002


We worden er niet graag meer aan herinnerd, maar in 2002 ontbrak het complete Nederlands elftal op het WK. Simpelweg omdat het Oranje onder Louis van Gaal’s eerste termijn als bondscoach niet gelukt was zich te kwalificeren! Een vervelende zomer voor de Oranjefan, want het was voor het eerst sinds 16 jaar dat Nederland niet deelnam aan een EK of WK.

2. Willem van Hanegem


Willem van Hanegem besloot het WK van 1978 te laten schieten. ‘De Kromme’ was wel geselecteerd voor het toernooi, maar vermoedde dat hij op de bank terecht zou komen. In een televisie-interview met Kees Jansma liet hij geëmotioneerd weten niet mee te gaan naar het wereldkampioenschap in Argentinië.

1. Johan Cruijff

johan-cruijff
Nadat Johan Cruijff op het WK van 1974 grote indruk had gemaakt, zei Neerlands’ beste voetballer aller tijden het WK van 1978 af. Lang werd gedacht dat zijn vrouw Danny hem verboden had te gaan vanwege het zwembadincident in ’74, waarbij Oranje-spelers werden gefotografeerd met naakte vrouwen. Cruijff zelf heeft een ander verhaal: volgens hem ging hij hij niet vanwege een gewapende overval die eerder daarvoor in zijn huis had plaatsgevonden.

Vers

Quizzzz