Logo Goals and Glamour
Kuyt: ‘Ik ben niet snel bang, maar nu…’
De keeper van Trabzonspor schopt een vuurwerkbom weg. © skorer.milliyet.com.tr

maart 2014 • Serious business

Kuyt: ‘Ik ben niet snel bang, maar nu…’

Wij zijn in Nederland al verontwaardigd als iemand een strandbal op het veld gooit, maar in Turkije is het allemaal een stukje erger.

Toen Dirk Kuyt gisteravond met zijn club Fenerbahçe op bezoek ging bij Trabzonspor, gooiden de supporters onder andere vuurwerkbommen, messen en bakstenen op het veld. Bij een 1-0 voorsprong voor Fener werd de wedstrijd gestaakt.

Maar daarmee was het horrorverhaal voor Kuyt nog niet afgelopen. Samen met zijn teamgenoten werd hij in gepantserde politievoertuigen naar de kleedkamer vervoerd, waar hij uit veiligheidsoverwegingen moest blijven.

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

“Dit was levensgevaarlijk en heb ik echt nog nooit meegemaakt. Ik ben niet snel bang, maar nu…” vertelt een aangeslagen Kuyt aan De Telegraaf. “We waren nog geen kwartier aan het voetballen toen er een mes met een lemmet van vijftien centimeter werd gegooid. Corners konden we niet nemen, omdat de supporters een levensgroot net naar beneden hadden gehaald en alles naar de hoekschopnemer gooiden: bakstenen, telefoons, vuurwerk en zelfs deurklinken. Politieagenten stonden met schilden klaar om de spullen tegen te houden.”

Kuyt maakt wel vaker wat mee in Turkije, maar dit was ook voor hem extreem. “In de Superlig zijn veel duels beladen en lopen de emoties wel vaker op. Maar wat er in Trabzon gebeurde, is met geen pen te beschrijven. Het is ongelooflijk dat dit in het hedendaagse voetbal nog kan en moet wat mij betreft hard worden aangepakt.”

Artikel verder na advertentie

Logo Goals and Glamour