Logo Goals and Glamour
‘Cruijff is niet te spelen’

februari 2014 • Shownieuws Winnaars

‘Cruijff is niet te spelen’

Vanavond start de serie ‘Johan’ op de publieke omroep. Reinout Scholten van Aschat, die Cruijff speelt, geeft aan hoe lastig hij dat vond. “Je kan hem eigenlijk niet spelen. Niet alleen als voetballer op het veld, maar niet daarbuiten. Hij is zo’n onafhankelijke geest, hij is altijd zichzelf. Daarom wordt hij zo aanbeden”, aldus de acteur.

Ook de zaken die men niet kent maakt het lastig: “Niemand weet bijvoorbeeld hoe Cruijff een eitje bakt of hoe hij zijn sloffen aantrekt. Dat ik dat zelf kon bepalen, gaf mij wel een soort vertrouwen. Ik kon mijn eigen Cruijff maken, in plaats van hem na te doen.”

Ook het accent bracht de nodige moeite met zich mee: “Het is geen Jordanees accent zoals ik in De Heineken ontvoering moest toepassen. Johan komt uit Betondorp, daar spreken ze weer heel anders. Ik heb veel moeite gedaan om mij dat eigen te maken, ik oefende zelfs als ik aan het fietsen was. Soms betrap ik mij erop dat ik het accent van Cruijff nog gebruik in een gesprek.”

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

Cruijffs voetbalkunsten kon de acteur helaas niet evenaren: “Ik heb vroeger wel gevoetbald. Vooral met mijn broer Jeroen, maar die was veel beter dan ik”, aldus Reinout.

Logo Goals and Glamour