Ajax – Feyenoord: 10 gedenkwaardige edities van de Klassieker

vrijdag 19 september 2014 om 10:00 door Jildert

Hij staat zondag weer op het programma: de Klassieker, oftewel Ajax – Feyenoord! De Amsterdammers kwamen in de historische ontmoeting vaker als overwinnaar uit de bus, maar ook Feyenoord won regelmatig op prachtige en doelpuntrijke wijze. Wij presenteren op chronologische volgorde 10 gedenkwaardige edities!

10. Feyenoord – Ajax in 1964: 9-4

Vooral Feyenoord-legende Coen Moulein en Hans Venneker vallen op in dit duel. Venneker was eerst doelman, maar bleek als spits een stuk beter uit de voeten te kunnen. Voor Johan Cruijff was het zijn allereerste Klassieker en dus niet echt een om goede herinneringen aan te bewaren… Voor Feyenoord is het de grootste overwinning op Ajax ooit.

9. Feyenoord – Ajax in 1972: 1-5


De Feyenoord- Ajax van 1972 is een strijd tussen twee Europese grootmachten: Feyenoord had in 1970 de Europa Cup 1 gewonnen en Ajax een jaar later. De wedstrijd zou, onder andere door een wervelend optreden van Johan Cruijff en Piet Keizer, eindigen in 1-5 voor de Amsterdammers.

8. Ajax- Feyenoord in 1975: 6-0


Ruud Geels speelde in deze Ajax-Feyenoord waarschijnlijk de beste wedstrijd van zijn carrière. In een wervelende voetbalshow scoorde de spits maar liefst vijf keer!

7. Ajax – Feyenoord in 1983: 8-2


Nog steeds de grootste overwinning van Ajax op Feyenoord ooit. Johan Cruijff stond in dienst van Feyenoord op het veld, terwijl Marco van Basten een geweldige wedstrijd speelde voor Ajax.

6. Feyenoord – Ajax in 1984: 4-1


Een jaar na de monsterzege van Ajax is het Feyenoord dat de Amsterdammers pijn doet. Het veld staat vol iconen: onder andere Frank Rijkaard, Johan Cruijff en Ruud Gullit. Die laatste twee vinden het doel voor de Rotterdamse ploeg.

5. Feyenoord – Ajax in 1987: 3-1


Drie jaar later heeft Johan Cruijff zijn carrière vervolgt als coach. Met de legendarische nummer 14 aan het roer verliest Ajax met 3-1 van Feyenoord.

4. Ajax – Feyenoord in 1993: 5-0


Ook in 1993 ontmoetten Ajax en Feyenoord elkaar in de beker. Edgar Davids blonk uit met drie doelpunten, Dennis Bergkamp maakte de andere twee.

3. Ajax – Feyenoord in 1995: 1-2


Ajax was in 1995 nagenoeg onverslaanbaar. Het gouden elftal dat de Champions League en de wereldbeker won, liep echter tegen een flinke zeperd aan in de nationale beker. In de halve finale tegen Feyenoord zorgde Okibu met een ‘golden goal’ voor de winst van de Rotterdammers.

2. Feyenoord – Ajax in 2012: 4-2

John Guidetti, kennen we hem nog na het Pellè-geweld? De huurling van Manchester City beslist hoogstpersoonlijk de Feyenoord-Ajax van 2012.

1. Feyenoord – Ajax in 2012: 2-2


Feyenoord – Ajax eindigt in de herfst van 2012 in een gelijkspel, maar de uitslag is niet hetgeen dat opvalt aan deze wedstrijd. Graziano Pellè zet zich namelijk definitief op de kaart door in de slotminuten op bijna onmogelijke wijze de Rotterdamse gelijkmaker binnen te schieten. Vooral de manier waarop hij het doelpunt viert – met ontbloot bovenlijf – zal veel vrouwen nog vers in het geheugen staan. Kan de Italiaan vanavond ook weer belangrijk zijn voor Feyenoord?

Volg ons ook op Instagram!

Ik vind dit...

0x
FAIL
0x
WTF
0x
SEXY
0x
LOL
0x
OMG
0x
BAAS

Wekelijks het beste van Goals and Glamour ontvangen?

Vers!
Laatste week!