juni 2020 • WTF
9 bizarre voetbalregels die je nog nooit had gehoord
Je weet natuurlijk wat buitenspel is, en dat op twee gele kaarten een rode volgt. Maar er zijn obscure voetbalregels waarvan bijna niemand op de hoogte is. Zelfs scheidsrechters vergeten ze nog wel eens! Wij zetten 9 bizarre voetbalregels op een rijtje.
1. Je kunt voor de aftrap al rood krijgen
Ook voordat de bal in het spel is moeten voetballers op hun tellen passen. Een scheids kan al vóór de aftrap met kaarten strooien. Ook met een rode kaart. Dat gebeurde Patrice Evra bijvoorbeeld in 2017, toen hij een toeschouwer een schop verkocht.
2. Je mag de wedstrijd starten met zeven spelers
Het lijkt vrij onwaarschijnlijk dat een profcoach het ooit doet, maar mocht er één een waas voor zijn ogen krijgen: het is toegestaan om bij een wedstrijd zeven spelers het veld in te sturen. De wedstrijd wordt trouwens gestaakt als één van die zeven rood krijgt. Dat herinner je je misschien als je in FIFA wel eens de dwaas hebt uitgehangen…
Artikel verder na advertentie
Artikel verder na advertentie
3. Zolang de scheids niet ingrijpt, mogen vreemde objecten het spel verstoren
Meestal legt de arbiter het spel stil als een wc-rol of tweede bal op het veld belandt, maar dat hoeft hij niet te doen. Dat kan tot vreemde situaties leiden: bijvoorbeeld met deze strandbal.
4. Je kan geen eigen goal maken uit een vrije trap of ingooi
Mocht je de ongelofelijke pech hebben dat de bal bij een vrije trap of een ingooi in je eigen doel terechtkomt, dan heeft dat geen gevolgen. Een eigen doelpunt vanuit een dode spelsituatie is niet mogelijk. De ‘own goal’ geldt dan als achterbal. Onderstaand eigen doelpunt door de wind werd overigens wel goedgekeurd.
Artikel verder na advertentie
5. Een strafschop in een shoot-out is pas voorbij als de bal stilligt
Nooit te vroeg juichen, dat is het devies voor een keeper die een strafschop tegenhoudt. Rolt de bal alsnog het doel in, dan telt die namelijk gewoon. Een pijnlijk voorbeeld van zo’n situatie is de strafschop van Ron Vlaar op het WK 2014. In Vlaar’s geval bleef de bal echter nét voor de doellijn stilliggen.
6. Bij penalty’s mag de keeper het doel niet aanraken
Je ziet doelmannen de vreemdste capriolen maken om penaltynemers van hun apropos te brengen. Maar wat hij daarbij niet mag doen is bewegen. Ook het aanraken van de paal, de lat of het net is uit den boze.
7. Spelers moeten twee meter van een ingooi vandaan staan
En aan die regel had dit jochie zich beter kunnen houden. Auw…
8. Als een penalty de paal of lat raakt, mag de nemer hem niet inschieten
Als een penaltynemer de bal tegen de paal of lat schiet, dan mag hij hem in de rebound niet binnenschieten. Dat geldt overigens niet als de bal via de doelman terug het veld inkomt: er is dan een tussenkomst van een andere speler.
9. Een doelpunt met een lekke bal moet afgekeurd worden
Als een bal op weg naar het doel kapot gaat, dan gaat de goal niet door. Al zijn de keren dat dat gebeurde op één hand te tellen.