Logo Goals and Glamour
Hoeveel verdient een scheidsrechter in de Eredivisie eigenlijk?
© Pro Shots

maart 2020 • Salaris van

Hoeveel verdient een scheidsrechter in de Eredivisie eigenlijk?

Scheidsrechter zijn, je moet er maar zin in hebben. Toch trommelt de KNVB ieder seizoen weer een leger arbiters op. Maar wat krijgt zo’n man om 90 minuten lang bekritiseerd en beschimpt te worden? Oftewel: wat verdient een scheidsrechter in de Eredivisie?

Dat hangt er vanaf hoe hoog je op de ladder staat, blijkt uit de CAO van scheidsrechters. Net als in het bedrijfsleven zijn er ‘senior’ en ‘junior’-rollen, gebaseerd op ervaring. Naast een maandelijkse vergoeding krijgen leidsmannen per wedstrijd uitbetaald. Die wedstrijden zijn gecategoriseerd. Een scheidsrechter verdient meer als hij een topwedstrijd fluit, dan een duel in de onderste regionen van de Eredivisie.

Bas Nijhuis verdient meer dan Christiaan Bax

Wat verdient een scheidsrechter?

© Pro Shots

Voorbeeldje: als Bas Nijhuis Ajax – Feyenoord fluit, levert hem dat als senior €3.420 op. Een pot in de Eerste Divisie (op het hoogste niveau) is €1.125 waard. Daarnaast krijgt Nijhuis een maandelijkse vergoeding van 400. Aangezien ervaren scheidsrechters vaak de betere wedstrijden fluiten, kan Nijhuis prima leven van zijn werkzaamheden als arbiter. Ervan uitgaande dat hij per jaar zo’n 30 wedstrijden leidt (plus/minus 3000 euro per pot) pakt hij bijna een ton per jaar. En dan hebben we de Europese wedstrijden niet eens meegeteld.

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

Bij een junior scheidsrechter, zoals Christiaan Bax, liggen de bedragen lager. Mocht een junior op een topwedstrijd gezet worden, dan ontvangt hij €2.500. De maandelijkse vergoeding is €300. Een senior grensrechter krijgt nog minder: €1.710 voor een topwedstrijd, plus een maandelijkse vergoeding van €50.

En wat verdient de VAR?

Over scheidsrechters klaagt men bij de koffieautomaat steen en been, maar die toorn is tegenwoordig ook op de videoscheidsrechter gericht. Geen functie om licht op te vatten. Wat verdient de VAR eigenlijk? Ook dat is weer afhankelijk van ervaring, maar senior scheidsrechters ontvangen €1.630 als ze aanschuiven in de beruchte videokamer in Zeist.

Artikel verder na advertentie

Topscheidsrechter als bijbaan

Hoewel de Nederlandse topscheidsrechters een uitstekend salaris opstrijken, is het voor de meesten een bijbaan. Van Björn Kuipers is bekend dat hij een succesvolle keten van supermarkten bezit. Zo succesvol, dat het hem steenrijk maakte. Nijhuis werkt als banketbakker, Serdar Gözübüyük is ondernemer en Danny Makkelie politieagent. Allemaal zijn zij als senior scheidsrechter actief in de Eredivisie.

Logo Goals and Glamour