Logo Goals and Glamour
Zoveel miljoenen kan Ajax nog verdienen in de Europa League
© Pro Shots

januari 2020 • Voetbalnieuws

Zoveel miljoenen kan Ajax nog verdienen in de Europa League

De stunt in de Champions League leverde Ajax vorig seizoen bijna 100 miljoen op. Dat zit er dit jaar niet in na de pijnlijke uitschakeling op het miljoenenbal. Wat rest is immers de Europa League en daar liggen de premies veel lager. Ook als Ajax het toernooi verzilvert.

Hoewel de Europa League jaarlijks aan kwaliteit wint steken de inkomsten schraal af tegen die van de Champions League. Ter vergelijking: een overwinning in de achtste finale van de Europa League levert 1,1 miljoen euro op. Bij de Champions League is dat 9,5 miljoen!

Maar goed, geld stinkt niet. Komt Ajax alle fases van de Europa League succesvol door, dan strijkt de club 17,5 miljoen op. Dan moet de ploeg van Erik ten Hag wel de eindtrofee verzilveren. Schoppen de Amsterdammers het tot de finale en gaat die verloren, dan blijft de teller op 10 miljoen steken. Hetzelfde geldt trouwens voor AZ. De Alkmaarders zijn immers ook nog actief in de Europa League.

Artikel verder na advertentie

Artikel verder na advertentie

Ajax cashte al dik bedrag in Champions League

We hoeven niet veel medelijden te hebben met Ajax, want alleen met de groepswedstrijden van de Champions League werd al flink verdiend. De teller staat op een premiebedrag van 44 miljoen. Dat heeft alles te maken met de goede resultaten die Ajax boekte: de Godenzonen wonnen drie keer en vergaarden 10 punten. Toch dolven de Amsterdammers na een nederlaag tegen Valencia het onderspit.

Om het Europese seizoen een succesvol vervolg te geven, moet Ajax opnieuw afrekenen met een Spaanse tegenstander. Getafe is op 20 februari namelijk de tegenstander in de zestiende finale van de Europa League. AZ wacht het Oostenrijkse LASK Linz.

Artikel verder na advertentie

VI maakte een mooi overzichtje van de verdiensten in de Champions League, tegenover die van de Europa League. De verschillen zijn immens.

Fase Champions League Europa League
Zestiende finale 0,5 miljoen
Achtste finale 9,5 miljoen 1,1 miljoen
Kwartfinale 10,5 miljoen 1,5 miljoen
Halve finale 12,0 miljoen 2,4 miljoen
Finale 15,0 miljoen 4,5 miljoen
Eindzege 4,0 miljoen 4,0 miljoen
Super Cup 3,5 miljoen 3,5 miljoen
Totaal 54,5 miljoen 17,5 miljoen

 

Logo Goals and Glamour