Onherkenbaar: zo zag de basis van Oranje er twee jaar geleden uit

maandag 3 juni 2019 om 17:12 door Redactie

De stormachtige ontwikkelingen rondom Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt geven het Nederlands elftal nieuw allure. Dat was twee jaar geleden anders, toen Oranje op sterven na dood was en WK-deelname uit beeld zag verdwijnen. Kijken we naar het Nederland dat op 9 juni 2017 Luxemburg versloeg (5-0), dan zien we opvallende veranderingen.

Centraal duo: geen Virgil en Matthijs, maar Hoedt en De Vrij

Wesley Hoedt tegen Luxemburg

© Pro Shots

We zagen in 2017 geen Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk, maar Wesley Hoedt en Stefan de Vrij als voorstoppers. Van Dijk lag er uit door een zware blessure, De Ligt werd na zijn kapitale blunder tegen Bulgarije gebankt. Misschien kwam Oranje te vroeg voor de verdediger, die destijds nog maar 17 jaar oud was.

Bondscoach Dick Advocaat koos daarom voor het toenmalige centrale duo van Lazio Roma. Hoedt is uit beeld verdwenen bij Oranje. De mandekker is door Lazio uitgeleend aan Celta de Vigo, maar speelde geen minuut. Internazionale-verdediger De Vrij wordt door Ronald Koeman nog steeds opgeroepen, al is hij nu bankzitter. Op linksback stond met Daley Blind een vertrouwde naam, maar maakte toenmalig rechtsback Joël Veltman al even geen minuten in Oranje.

Stefan de Vrij tegen Luxemburg

© Pro Shots

Op het middenveld: geen Frenkie, maar Sneijder en Strootman

Kevin Strootman en Wesley Sneijder tegen Luxemburg

© Pro Shots

Advocaat koos in 2017 voor oude rot Wesley Sneijder op het middenveld. De record-international heeft inmiddels afgezwaaid bij de nationale ploeg. Kevin Strootman was naast Sneijder basisklant, hoewel Stroot de laatste jaren geen lekkere indruk achterliet in Oranje-shirt. Koeman is het vertrouwen in de Marseille-speler verloren. Champions League-winnaar Georginio Wijnaldum maakte het middenveld in 2017 compleet en is wel vaste prik in de Oranje-basis.

In de aanval: geen Babel, maar Janssen en Arjen Robben

Vincent Janssen en Arjen Robben tegen Luxemburg

© Pro Shots

Een basisplek voor Arjen Robben was een no-brainer voor elke bondscoach, al was de aanvaller vaker geblesseerd dan fit. Ook tegen Luxemburg speelde Robben, om aan het einde van dat jaar afscheid te nemen van het Nederlands elftal.

Een andere opvallende naam was die van Vincent Janssen. De mislukte Tottenham-spits draafde in die tijd regelmatig op voor Oranje en presteerde niet onaardig – hij maakte in 17 interlands zeven doelpunten. De voormalig AZ-speler moet tegenwoordig blij zijn als hij überhaupt aan spelen toekomt. Alleen Memphis Depay is van de toenmalige aanval over.

Volg ons ook op Instagram!

Ik vind dit...

13x
FAIL
16x
WTF
16x
SEXY
2x
LOL
3x
OMG
1x
BAAS

Wekelijks het beste van Goals and Glamour ontvangen?

Vers!
Laatste week!