Logo Goals and Glamour
Het treurige Nederlandse verleden van Marco Asensio
© Pro Shots

februari 2019 • WTF

Het treurige Nederlandse verleden van Marco Asensio

Marco Asensio leek het zoveelste irritante juichgebaar te maken toen hij woensdag de 1-2 tegen Ajax binnentikte. Maar niets is minder waar: de middenvelder imiteerde het smeren van een broodje pindakaas, zo liet hij na afloop op Twitter weten. Een verwijzing naar zijn Nederlandse roots.

Maar dat Nederlandse verleden van Asensio is doorspekt met verdriet. Het Real Madrid-talent verloor zijn Rotterdamse moeder op 15-jarige leeftijd, aan de gevolgen van kanker. Niet dat Asensio in zijn jeugd veel van Nederland heeft meegekregen. Hij werd geboren op Mallorca en woonde zijn hele leven in Spanje, het land van zijn vader. Op zijn 16e tekende hij zijn eerste contract bij Real Madrid en vier jaar later maakte hij zijn debuut in het eerste elftal.

Artikel verder na advertentie

Asensio is vooral een Spanjaard, maar dat weerhield ex-bondscoach Danny Blind er niet van hem te polsen voor het Nederlands elftal. Het was in de periode dat Oranje op sterven na dood was en op het punt stond het EK 2016 te missen. Niet geheel verrassend kreeg Blind een keihard ‘nee’ te horen van Asensio. “Ik ben erg dankbaar voor de belangstelling, maar ik richt mij voorlopig op Spanje”, verklaarde hij aan de Spaanse sportkrant AS. “Ik ben altijd in Spanje geweest en ik weet dat ze vertrouwen in me hebben, maar je weet het nooit.”

Artikel verder na advertentie

Toch is Asensio zijn Nederlandse roots niet helemaal vergeten. Dat bleek uit zijn opvallende juichgebaar, maar ook toen hij zijn oma deze week ontmoette. Oma Willemsen spreekt geen Spaans en keuvelt in het Nederlands tegen haar kleinzoon. En dan blijkt Marco toch wat Nederlands te spreken. Mooie beelden.

 

 

Logo Goals and Glamour